OBVEZNA OCENA TVEGANJA ZA COVID-19

Vse, kar potrebujete, da si zagotovite zakonsko zahtevane pogoje varnosti in zdravja za vaše podjetje v občutljivih časih.

 

Zagrožene kazni? Do 40.000€.

Cena ocene? Samo 100€.

Vse, kar morate vedeti o oceni tveganja za COVID-19

 

Zakon že od junija zahteva revizijo ocene tveganja v času korone za vsako podjetje. Neodgovornost se strogo kaznuje z globami do 40.000€, odstotek s korona virusom okuženih Slovencev in Slovenk pa nevarno izstopa v evropskem povprečju.

 

Vaše podjetje potrebuje hitro in učinkovito rešitev.

 

 

Kaj lahko storimo?

 

Na srečo je mogoče v znatnem obsegu zajeziti vdor virusa v naše delovno okolje. Z eVARNOST oceno tveganja za COVID-19 se zavarujete pred najhujšim. Prejmete tako priporočila za preventivne ukrepe kot praktične napotke, kako ravnati v kritični situaciji.

 

Tako boste lahko učinkoviti uvedli ključne ukrepe, ki skrbijo za vašo varnost in ugled podjetja v času epidemije in zaščitili zdravje zaposlenih ter njihova delovna mesta.

 

Razlogov, da poskrbite za varnost vašega podjetja, je veliko. Najpomembnejši pa je, da so tovrstni ukrepi, dokler ne bo razvito ustrezno zdravilo, ki bo vsem enako dostopno, največ, kar lahko storite zase in za svoje podjetje.

 

Ni čas za šalo

 

Zaradi trenutnih razmer inšpektorji situacijo presojajo izjemno strogo. Kdor nima ocene tveganja za COVID-19, se obnaša kot, da virusa ni. S tem je podjetje v očeh inšpektorjev upravičeno kaznovana, v najslabšem primeru pa tudi z izgubo zdravja zaposlenih. 

 

Morda ste tudi vi zasledili, da so bila nekatera slovenska podjetja oglobljena za več kot 10.000€ zaradi navidez nepomembnih detajlov, kot so na primer ustrezni standardi pri zaščitnih maskah. Teh zgodb je vedno več.

 

Franjo Podgoršek, varnostni inženir, dodaja: 

 

V tem času ne smemo nobene podrobnosti prepustiti naključku. Zato je eVARNOST ocena tveganja za COVID-19 pripravljena z veliko pozornostjo na različne kritične parametre, ki lahko odločajo o zdravstvenem stanju zaposlenih v vašem podjetju. Tako boste znali strokovno in učinkovito izvesti predčasne ukrepe ali pa v skrajni situaciji omejiti njene posledice.

 

Druga pozitivna novica pa je, da je kvalitetna svetovalno-izobraževalna storitev na voljo za 100€. Z eVARNOST oceno tveganja prejmete najpomembnejše in najnujnejše, kar potrebujete, da sledite visokim standardom varnosti. Varni pa ste pa tudi pred nepotrebnimi kaznimi, ki so, kot vidite, astronomske.

 

O virusu

Koronavirusna bolezen 2019 (COVID-19) je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2. Prvi primer COVID-19 je bil zaznan sredi novembra leta 2019 na Kitajskem. Konec decembra 2019 je Kitajska Svetovni zdravstveni organizacija(WHO) poročala o odkritju pljučničnih okužb neznanega izvora v Vuhanu, glavnem mestu pokrajine Hubej na Kitajskem. 

 

Izbruh okužbe je bil 30. januarja 2020 proglašen za mednarodno pomembno grožnjo javnemu zdravju. Zaradi globalnega širjenja okužbe je Svetovna zdravstvena organizacija 11. marca 2020 proglasila pandemijo.

 

Najpogostejši simptomi so vročina, suh kašelj in utrujenost. Resnejši simptomi pa so težave pri dihanju ali izguba sape, bolečina ali pritisk v prsih, izguba zmožnosti govora ali premikanja. Povprečno se pokažejo v 5 do 6 dneh po okužbi. V nekaterih primerih pa to traja do 14 dni. V primeru COVID-19 sta znana prenosa predvsem z bližnjimi kontakti preko večjih ali manjših kapljic.

 

Večje kapljice izhajajo iz okužene osebe in se s kašljanjem/kihanjem širijo največ 1-2 m daleč ter se uležejo na površine. Zdrava oseba se lahko teh površin dotika in kapljice z rokami zanese na sluznico oči, nosa ali ust. Možno tudi direktno ujeti in vdihniti te kapljice. 

 

Manjše kapljice lahko ostanejo lebdeče v zraku tudi nekaj ur in se lahko prenesejo na daljše razdalje. 

 

Tipična velikost virusa je 80-160 nanometrov in ostane aktiven do 3 ur v običajnem okolju zaprtih prostorov, na površinah brez ustreznega čiščenja pa je lahko aktiven tudi 2-3 dni. 

 

Delci lebdijo v zraku in lahko potujejo na daljše razdalje z zračnimi tokovi v prostorih ali v odvodnih kanalih prezračevalnih sistemov. Z brisi so že dokazali prisotnost virusov v odvodnih kanalih iz prostorov z okuženimi osebami. Tak  način širjenja kaže na to, da varnostna razdalja 1-2 m med osebami ni dovolj.

 

Kaj pravi zakon?

 

Temeljno načelo Zakona o varnosti in zdravju pri delu (v nadaljevanju: ZVZD-1) je zagotavljanje varnosti in zdravju pri delu delavcem v vseh okoliščinah in razmerah opravljanja dela.

 

V času trajanja pojava virusa SARS CoV-2 je potrebno sprejeti in izvajati dodatne ukrepe, s katerimi se v največji možni meri zagotavlja varno in zdravo delo delavcem v danih okoliščinah. 

 

Potrebno je slediti vsakokratnim uredbam in navodilom na državni ravni ter v okviru lokalnih skupnosti.Varno in zdravo opravljanje dela delavcev je potrebno zagotoviti ves čas opravljanja dela. 

 

Sprejeti je potrebno ustrezne ukrepe, ki zmanjšujejo izpostavljenost na najmanjšo možno raven okužbe.

 

 

Najboljše rešitve so najbolj enostavne

 

Izberite profesionalno rešitev, zanesljivo in takoj!

 

V podjetju eVARNOST smo na področju namenskih rešitev za COVID-19 aktivni od prvih dni epidemije. Zagotavljamo, da bomo z vsemi ustreznimi ukrepi in napotki skrbeli za vašo varnost in zdravje tudi do njenega konca. 

 

Zato se izognite nepotrebnim sitnostim in se raje osredotočite na tisto, kar je za vas najpomembnejše. Vaš posel.

Naročite oceno takoj!

Izpolnite in prejmite predračun.